Kapcsolat


E-mail:  nekinem@csakneked-elektronika.hu

just4youelectronics@gmail.com

tel/sms:  +36303854066

Megosztás

IDŐZÍTŐK

2012.12.03.

Leggyakoribb eset, amikor a modul feladata a bemenő jel (impulzus) valós idejéhez képest rövidebb, vagy hosszabb kimeneti jelet létrehozni.


A rövidebb kimeneti jel azt jelenti, hogy egy meghatározott idejű kimenetre van szükségünk akkor is, ha a bemenő oldalon akár ennél lényegesen hosszabb ideig áll fenn a működési feltétel. Ez az impulzus rövidítés.
A hosszabb kimenet ezzel szemben azt jelenti, hogy akár csak egy egészen rövid bemenő impulzus elindítja az időzítést, és a kimenő jel meghatározott ideig megmarad a bemenet megszűnése után is. Ez az impulzus hosszabbítás.

Speciális eset, a két előző kombinációja, amikor a kimenet szintén egy meghatározott ideig kell, hogy jelet adjon, függetlenül attól, hogy a bemenő jel ennél rövidebb, vagy hosszabb volt-e.

Szintén tipikus időzítési feladat, amikor a kimenet nem azonnal reagál a bementi jelre, hanem egy bizonyos idő után. Ezt impulzus késleltetésnek hívjuk.

Sokféle feladatra alkalmasak azok a kombinált időzítők, amelyek a fenti elemekből több részegységet magukban foglalva készülnek. Ilyenekkel akár egy bemenő jelből többféle kimenetet is kaphatunk, vagy a több időzítő kimenetét egyetlen pontban összpontosítva többszörös impulzus-sor lehet a kimeneti eredmény, akár szakaszonként állítható paraméterekkel.

Mindezekre legváltozatosabb gyakorlati példák a jármű modulok között találhatóak.

vissza