Kapcsolat


E-mail:  nekinem@csakneked-elektronika.hu

just4youelectronics@gmail.com

tel/sms:  +36303854066

Megosztás

VEZÉRLÉSEK SORREND ALAPJÁN

2012.12.03.

VEZÉRLÉSEK SORREND ALAPJÁN

A felhasználási lehetőségek szerteágazóak, ahol bizonyos jelek egymás után meghatározott sorrendjét kell felismernie az elektronikának, és ez alapján szolgáltatni a megfelelő kimenő jeleket.

Csak néhány példa az elv könnyebb megértéséhez.

Egyedi biztonsági rendszereknél használható a sorrend figyelő modul, amely például egy egyedi indításgátló rendszernél bizonyos kapcsolók és nyomógombok meghatározott sorrendű működtetése esetén engedi a járművet elindítani.

Teherautó emelőhátfalaknál egy sorrend figyelő modul és 2 relé kapcsolhatja a hátfal hidraulika szivattyúját. A lenyitott hátfalra állva a rakodó a két taposókapcsoló egyidejű működtetésével hozza mozgásba a szerkezetet, az iránya pedig attól függ, hogy melyikre lépett először. Ezt figyeli a sorrendi modul is, és ennek megfelelően kapcsolja a kimeneteket, így működtetve a hátfalat.

Szintén a sorrend figyelés elvén oldottuk meg egy hajós cég átalakítási problémáját, akik egy kétmotoros, eredetileg állóvízre tervezett utasszállító hajó kormányzását tették folyami közlekedésre alkalmassá. Itt a két kihajtás eredetileg kényszerkötésben mechanikusan volt körbeforgatható, tehát 180°-ot fordítva hátramenetet kaptak, amúgy meg egyszerre lehetett a két hajócsavar forgatásával kormányozni. Az irány visszajelzését is mechanikusan kapták a kormánykerékről.
Az átalakítás lényege, hogy egyik kihajtás és annak visszajelzése maradt az eredeti, míg a másik motorból hajtott propeller elforgatására egy hidromotort építettek be, ami a műszerfalon elhelyezett joystick-kal működtethető. Így akár szembe fordítható lett a két hajtómű a könnyebb manőverezhetőség érdekében. A gond csupán az volt, hogy az átalakított kihajtás pozíciójáról tájékoztatni illett a kapitányt valamiféle kijelzővel, ami okozott némi fejtörést a hajtómű hozzáférhetetlensége miatt. Egyetlen lehetőségünk volt a kihajtás 360°-os fordulata alatt 8-szor körbeforgó hidromotor tengelyről valamiféle jelet levenni. A gépészmérnök kollega egy kiváló excenter-pályás tárcsát tervezett, amin 3 mikrokapcsoló görgői futnak, így nekem már csak azt kellett kitalálnom, hogyan lesz ebből kijelző.
A mikrokapcsolóból azért 3-at gondoltunk, mert ez a legkevesebb, amelyeknek a sorrendjéből forgásirány jelet kaphatunk. Ezzel egy le-fel számlálót léptetek oda-vissza, ami további átalakítás után körben elhelyezett 16 LED-re jut. ( A kör közepére egy eltérő színű 17.-ik led került, hogy sötétben is egyértelmű legyen a körbeforgó fénypont helyzete, természetesen a fényerő állítható.) A kijelzőn 22,5°-ra jött ki egy osztás, ami már kellő tájékoztatást nyújt a hajó vezetőjének a kihajtás állásáról.

Nem szeretném további példákkal korlátozni az érdeklődők kreativitását, ezekből is egyértelműen érthető, hogy milyen típusú problémákra nyújthat megoldást egy ilyen elven működő modul.

vissza