Kapcsolat


E-mail:  nekinem@csakneked-elektronika.hu

just4youelectronics@gmail.com

tel/sms:  +36303854066

Megosztás

A MODULOK ANALÓG RENDSZERHEZ KÉSZÜLNEK

2012.12.25.

A felsorolt modulok célja a modellezés hagyományos változatát űzők számára saját kezűleg elkészíthető látványelemek biztosítása, amihez az elektronikát készen adjuk.
Elektronikai értelemben digitálisak ezek a modulok, de nem kompatibilisek a vasútmodellezők köreiben digitálisnak nevezett soros kommunikációra, informatikára épülő rendszerekkel.

Az informatikai alapokra helyezett modellezés szinte korlátlan lehetőségeket kínál. Megvalósításához vagy eleve erre gyártott, vagy átalakított járművekre és tartozékokra van szükség.

Sokan űzik még a hagyományos modellezést, régi járműparkkal és ezekhez épített perifériával.

Az ő igényeikre készülnek a felsorolt modulok, amelyek segítséget nyújthatnak a régi rendszerek automatizálásában, vagy annak illúzióját keltve versenyképessé tehetik  a régi (de jól bevált) terepasztalokat.

Némi magyarázatra szorul, hogy "akkor most digitális lesz tőle az asztalom?".  Természetesen ezektől az elemektől a "vontatás" üzemmódja analóg marad. Viszont ezek az elemek digitálisak elektronikai értelemben véve, ami nem egyenlő a "soros kommunkiációval", ami a "digitális vasútmodellezés alapja". Az valóban egy nagyon hasznos, és a hozzáértőknek kihasználható lehetőségeket nyújtó irányzat, de nem írom alá, hogy előbb-utóbb mindenkinek "címzett" chipes mozdonyokkal kell majd a hobbiját űzni. 

Arról szintén nem érdemes vitát nyitni, hogy ha egy szakaszolt pálya-rendszer egyes szakaszaira egymás után kapcsolja egy "célhardware" a tápfeszültséget, netán azt előre beállított kitöltési tényezővel, azaz nem sima egyenfeszültséggel, akkor az minek számít? 

A definícióknál fontosabb, hogy mindenki kedvét lelje a hobbijában. Ehhez igyekszem megadni a szakmai segítséget, és hogy nem szokványos megoldásokat kínálok hozzá, arra garancia lehet az elektronika egyéb ágaiból szerzett tapasztalat. Így például a forgó kódkapcsolóval megvalósítható mozgatások ötlete is a járműiparból ered. 

vissza